Tjerk Zijlstra, beeldend kunstenaar, met een passie voor schaken heeft het initiatief genomen een expositie over Schaakkunst te organiseren. In 2023 bestaat de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond 150 jaar. Dit is voor hem de aanleiding om juist nu aandacht te vragen voor de schoonheid van de kunst en de complexiteit van het schaken. Het initiatief heeft geleid tot het enthousiast meewerken van Hans van Doorn, die op zijn beurt Hans Böhm weer enthousiast gemaakt heeft. En zo zal het langzaam maar zeker uitgroeien tot het evenement "Schaakkunst en de Kunst van het Schaken",

Van 9 februari tot en met 5 maart 2023 in het Rietveldpaviljoen de Zonnehof in Amersfoort, geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12-17.00 uur. Toegang 5 euro met gratis een kop koffie of thee.

Wat is er te beleven?

Het project "Schaakkunst en de Kunst van het Schaken" rust op twee pijlers.

Enerzijds

Door schilderijen, beelden, schaakspellen en foto's te exposeren. Zelf zal Tjerk surrealistische schilderijen laten zien, maar ook het schitterende werk van Aad van den Bosch, het intrigerende werk van Henryette Weijmar Schultz en het kader verleggend schilderij van Govert Muijs zijn te bewonderen. Fotografen Lennart Ootes, Frans Peeters, Bas Beekhuizen, Ernie Buts en Harry Gielen laten hun kijk op het schaken en zijn bijzondere geschiedenis met prachtige foto's zien.

Anderzijds

Hans Böhm zal als presentator optreden en bekende mensen van binnen en buiten de schaak- en kunstwereld laten vertellen wat het schaakspel de afgelopen 150 jaar KNSB heeft gebracht aan schaakpartijen, schaakkunst en verhalen over schaakbelevenissen. Ook het maatschappelijk cultureel belang laat Hans aan de orde komen.

Tijdens de expositie kunnen er allerlei activiteiten ontplooid worden. Er zijn interessante films te zien. Van jong tot oud kan er geschaakt worden. En een speciaal ingericht hoekje is gewijd aan computerschaak, waar computers tegen elkaar spelen, maar waar jij ook tegen de computer kan spelen. En er zijn nog vele andere activiteiten te zien en te beleven tussen 9 februari tot en met 5 maart 2023 in het Rietveldpaviljoen de Zonnehof in Amersfoort.

Hoe willen wij "Schaakkunst en de Kunst van het Schaken" vormgeven?

Door met hart en ziel het wezen van zowel kunst als schaken te laten zien en hoe deze zich verhouden tot het leven in zijn totaliteit.